Fundacja 4 Kontynenty
Listopadowe rejsy Niedźwiedzie Mięso

Listopadowe rejsy – Niedźwiedzie Mięso 2021

Niedźwiedzie Mięso z tym określeniam kojarzy nam się biały futrzasty mieszkaniec Spitsbergenu. Jednak my żeglarze używamy tego określenia do trudnych rejsów które odbywają się w porze jesienno zimowej na akwenie Morza Bałtyckiego.

Listopadowe rejsy

Nasze rejsy w listopadzie mają już swoją historię, przez pięć lat próbowaliśmy dopłynąć z Gdańska do Tallinna i wrócić. Zawsze na drodze stawał nam Neptun który zawracał nas do najbliższego protu i trzymał jak więźniów w porcie. Czasem oczekiwanie na łaskę Neptuna trwa kilka dni. Do Tallinna oczywiście udało się nam dopłynąć dopiero w październiku 2018 roku. Z pięciu jachtów które wystartowały z Gdańska dotarły tylko trzy. Mam nadzieję że w tym miejscu już każdy zrozumiał że nie jest to łatwy rejs do realizacji.

Niedźwiedzie mięso to większa skala trudności.

Jaka będzie pogoda w listopadzie ? Na to pytanie dziś ciężko uzyskać odpowiedź, odpowiedź uzyskamy tuż przed rejsem i w trakcie jego realizacji. Będzie zimno, czasem deszcz a nawet śnieg szybko zapadająca noc zapewnie i mocniej powieje. Niedźwiedzie Mięso to rejs który wyciska z człowieka ostatnią kroplę energii. Poczujesz się jak w więzieniu jedzenie, wachta, spanie , jedzenie , wachta spanie i tak w kółko przez kilka dni, na horyzoncie portu brak.

Kto może się wybrać na Listopadowe rejsy Niedźwiedzie Mięso 2021 ?

Niedźwiedzie Mięso to rejs przeznaczony dla żeglarzy morskich którzy już posiadają doświadczenie w żegludze. Rejs jest trudny i bardzo wymagający. Spędzimy około 120 h. non stop na morzu. Do portu zawitamy na krótką chwilę lub wcale. Oczywiście jeśli warunki meteo na to wszystko pozwolą.

Czym popłyniemy na ten długi a jednak krótki rejs ?

Listopadowy rejs Niedźwiedzie Mięso 2021 odbędzie się jachtem Sifu of Avon. Sifu of Avon to stalowy kecz długości 44 stóp przystosowany do rejsów wyprawowych. Załoga będzie się składać z sześciu osób plus kapitan. Takie założenie jest celowe aby odbyć jak najwięcej wacht za dnia i w nocy w rożnych warunkach. Rejsy listopadowe pozwalają nabyć większego doświadczenia w prowadzeniu jachtu a to na pewno się przełoży na wasze umiejętności żeglugi po łatwiejszych akwenach na przykład w Grecji gdy wieje maltemi czy w Chorwacji wiatr Bora. Niedźwiedzie Mięso to rejs gdzie musisz swoje ego pozostawić na brzegu, jesteś na rejsie gdzie trzeba stworzyć prawdziwy team który się wspiera.

Rejsy gdzie będzie dużo pływania mało portów.

Będziemy wyruszać z mariny Gdańsk Górki Zachodnie i tez do do niej wracać. Kierunek naszej żeglugi dobierzemy do warunków meteo tak aby mieć możliwość bezpiecznego powrotu.
Naszym celem będzie Szwecja i Bornholm lub kraje Bałtyckie Litwa, Łotwa, Estonia. Jest jednak jeszcze dodatkowa opcja popłynąć jak najdalej np. Kopenhaga, Turku lub prawdziwe chellenge do Flekkefjord w Norwegii. W tym celu załoga pierwszego etapu musiała by wyrazić zgodę na wymianę załogi w Świnoujściu z wariantem Kopenhaga, w Goteborg z wariantem Flekkefjord , Turku z wariantem powrotu do Gdańska..

Termin pierwszy
30 października 6 listopada
●●●●●●   (zajęte wolne)
Gdańsk – gdzie wiatr poniesie – Gdańsk
lub wariant za zgodą załogi.
Gdańsk – Świnoujście
Gdańsk – Goteborg
Gdańsk – Turku

Termin drugi
6 listopada 13 listopada

●●●●●   (zajęte wolne)
Gdańsk – gdzie wiatr poniesie – Gdańsk
lub za zgodą załogi pierwszego etapu
Świnoujście – Kopenhaga – Gdańsk
Goteborg – Flekkefjord – Gdańsk
Turku – Gdańsk

Rejs jest całkowicie non profit – pomagamy armatorowi jachtu przetrwać okres Covidowy.  Ze względu na charakter rejsu bardzo prosimy o kontakt telefoniczny lub e mail.
Mariusz  Noworól 
tel +48 696914676
e-mail mariusz (at) 4kontynenty.pl

udostępnij wpis